Když se dnes řekne Valašsko, každý si jistě vybaví kromě jiného i výborné jídlo od pohostinných lidí. Světově známá slivovice, frgále, brynzové halušky se slaninou, štramberské uši, valašské koláčky, valašská klobása a mnoho dalších specialit jsou výsadou a chloubou právě této kuchyně. Traduje se, že lidé na Valašsku jedli odnepaměti zdravě. Co ale odpoví odborníci na výživu na to, že kromě tradičních brambor, zelí a obilovin jedli Valaši také bůček, slaninu neboli špek, klobásy a další tučná jídla? Chybět nebude ani recept na typické valašské jídlo a spousta dalších zajímavostí. (zdroj: www.podpokličkou.cz)

Bramborové knedlíky se švestkami

Na Valašsku se nepálila se švestek jen kořalka, ale byly i součástí jídelníčku. Vnikly tak skvělé a chutné pokrmy jako je tento. Recept je určený pro 6 osob.

Složení:

700 g brambor, 250 g hrubé mouky, 1 lžičkou soli, 2 menší vejce, cca 750 g švestek, sůl, zakysaná smetana, k podávání, mletý mák, k podávání, cukr, k podávání, strouhaný perník, k podávání

Příprava jídla:

700 g brambor uvařte ve slupce, vychladlé oloupejte, prolisujte a smíchejte s cca 250 g hrubé mouky, 1 lžičkou soli a 2 menšími vejci. Vypracujte tužší těsto, ihned ho vyválejte, nakrájejte na čtverečky, naplňte švestkami (cca 750 g). Důkladně dlaněmi zaoblete. V osolené vodě vařte cca 5 minut. Jezte se zakysanou smetanou, sypané mletým mákem s cukrem či strouhaným perníkem.