Když se dnes řekne Valašsko, každý si jistě vybaví kromě jiného i výborné jídlo od pohostinných lidí. Světově známá slivovice, frgále, brynzové halušky se slaninou, štramberské uši, valašské koláčky, valašská klobása a mnoho dalších specialit jsou výsadou a chloubou právě této kuchyně. Traduje se, že lidé na Valašsku jedli odnepaměti zdravě. Co ale odpoví odborníci na výživu na to, že kromě tradičních brambor, zelí a obilovin jedli Valaši také bůček, slaninu neboli špek, klobásy a další tučná jídla? Chybět nebude ani recept na typické valašské jídlo a spousta dalších zajímavostí. (zdroj: www.podpokličkou.cz)

Valašský guláš ze skopového masa

Skopový guláš-zvaný valašský se stal součástí tradičního valašského stolování. Setkáváme se s nimi při různých společenských událostech a výletech.

Suroviny:

600 g skopové plece bez kosti, 3 lžíce sádla, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1/2 mrkve, 1 malá petržel, 240 g brambor, 80 g žampiónů, 20 g slaniny, pepř, sůl, 1,5 lžičky sladké mleté papriky, 2 lžíce hladké mouky, vývar podle potřeby

Jak na to:

Skopové maso nakrájíme na kostky (asi 4 kusy na porci). Na sádle osmažíme dozlatova cibuli, přidáme osolené opepřené maso, utřený česnek a osmahneme. Přidáme sladkou mletou papriku, kterou zapěníme, nakonec vše zalijeme horkou vodou nebo vývarem a dusíme. Když je maso téměř měkké, vydusíme základ na tuk, zaprášíme moukou, osmažíme, podlijeme trochou vývaru či vody a rozmícháme. Nakonec přidáme na kostky nakrájené brambory, drobně nasekanou kořenovou zeleninu a žampióny - vše předem osmažené na slanině a povaříme doměkka. Dochutíme. Valašský guláš ze skopového masa chutná nejlíp s bramborovými nebo špekovými knedlíky.