Když se dnes řekne Valašsko, každý si jistě vybaví kromě jiného i výborné jídlo od pohostinných lidí. Světově známá slivovice, frgále, brynzové halušky se slaninou, štramberské uši, valašské koláčky, valašská klobása a mnoho dalších specialit jsou výsadou a chloubou právě této kuchyně. Traduje se, že lidé na Valašsku jedli odnepaměti zdravě. Co ale odpoví odborníci na výživu na to, že kromě tradičních brambor, zelí a obilovin jedli Valaši také bůček, slaninu neboli špek, klobásy a další tučná jídla? Chybět nebude ani recept na typické valašské jídlo a spousta dalších zajímavostí. (zdroj: www.podpokličkou.cz)

Pohanská kaša s trnkami

Podle starých jídelníčku se v mléce vařila prosná, žitná i pohanková kaše a také kroupy. Zde najdete jeden z tradičních receptů na sladkou pohankovou kaši.

Suroviny:

1 1 l mléka, 3/8 l pohanky, 15 dkg sušených švestek, máslo, cukr, sůl

Postup:

Pohanku uvaříme v soleném mléce tak, aby byla vláčná. Pak do ní zamícháme sušené švestky, rozetřeme ji do dobře vymazaného pekáčku a upečeme ji v peci nebo troubě. Hotový pokrm nakrájíme na čtverce, pocukrujeme a pokapeme rozpuštěným máslem. V létě můžeme použít i ovoce čerstvé. Do vymazaného pekáčku rozetřeme polovinu kaše, poklademe ji vyzrálým ovocem, přikryjeme další vrstvou kaše a zapečeme.