Když se dnes řekne Valašsko, každý si jistě vybaví kromě jiného i výborné jídlo od pohostinných lidí. Světově známá slivovice, frgále, brynzové halušky se slaninou, štramberské uši, valašské koláčky, valašská klobása a mnoho dalších specialit jsou výsadou a chloubou právě této kuchyně. Traduje se, že lidé na Valašsku jedli odnepaměti zdravě. Co ale odpoví odborníci na výživu na to, že kromě tradičních brambor, zelí a obilovin jedli Valaši také bůček, slaninu neboli špek, klobásy a další tučná jídla? Chybět nebude ani recept na typické valašské jídlo a spousta dalších zajímavostí. (zdroj: www.podpokličkou.cz)

Polévka Rožnovského uzenáře

Skvělá Valašská polévka plná ´dietních´ přísad.

Suroviny:

200g Valašská klobása, 100g Valašský špek, 150g pohanka, 400g kysané zelí, 1 větší cibule, sůl, mletý pepř, česnek, majoránka, petrželka

Příprava:

Na kostičkách Valašského špeku osmahneme jemně nakrájenou cibuli a na plátky krájenou Valašskou klobásu. Zalijeme vodou, ochutíme solí, pepřem, majoránkou, rozmačkaným česnekem a přivedeme k varu. Do vařící polévky vložíme propláchnutou pohanku a překrájené kysané zelí, které jsme podle potřeby propláchli. Vaříme až je pohanka i zelí měkké a nakonec vkládáme sekanou petrželku. Jako přílohu podáváme čerstvý chléb.