Když se dnes řekne Valašsko, každý si jistě vybaví kromě jiného i výborné jídlo od pohostinných lidí. Světově známá slivovice, frgále, brynzové halušky se slaninou, štramberské uši, valašské koláčky, valašská klobása a mnoho dalších specialit jsou výsadou a chloubou právě této kuchyně. Traduje se, že lidé na Valašsku jedli odnepaměti zdravě. Co ale odpoví odborníci na výživu na to, že kromě tradičních brambor, zelí a obilovin jedli Valaši také bůček, slaninu neboli špek, klobásy a další tučná jídla? Chybět nebude ani recept na typické valašské jídlo a spousta dalších zajímavostí. (zdroj: www.podpokličkou.cz)

Škvarkové pagáčky-placičky ze škvarků

Škvarkové pagáčky jsou trvanlivé pečivo s příchutí škvarků.

Suroviny:

4 porce 60 dkg mouky, 40 dkg škvarků, 3 žloutky, 5 lžic kyselé smetany, 4 lžíce bílého vína, 3 dkg droždí, 10 lžic mléka

Postup:

Dáme si do misky mouku s nadrobno rozsekanými škvarky a promícháme. Posléze přidáme ostatní suroviny do směsi a vše zaděláme droždím (vykynutým v mléce). Vypracujeme těsto, které necháme chvíli vykynout. Pak jej rozválíme v plát a složíme jej jako ubrousek a necháme odpočinout.Po 15 minutách plát ještě jednou přeložíme a ještě necháme asi 5 minut odpočinout.Pak jej vyválíme asi na výšku 8 – 10 mm a kulatým tvořítkem vykrajujeme kolečka a dáváme je na plech (nepomaštěný)a necháme je ještě chvilku nakynout. Před vložením do trouby povrch mřížkovitě ozdobíme nožem, potřeme rozšlehaným vejcem a v horké troubě upečeme.