Když se dnes řekne Valašsko, každý si jistě vybaví kromě jiného i výborné jídlo od pohostinných lidí. Světově známá slivovice, frgále, brynzové halušky se slaninou, štramberské uši, valašské koláčky, valašská klobása a mnoho dalších specialit jsou výsadou a chloubou právě této kuchyně. Traduje se, že lidé na Valašsku jedli odnepaměti zdravě. Co ale odpoví odborníci na výživu na to, že kromě tradičních brambor, zelí a obilovin jedli Valaši také bůček, slaninu neboli špek, klobásy a další tučná jídla? Chybět nebude ani recept na typické valašské jídlo a spousta dalších zajímavostí. (zdroj: www.podpokličkou.cz)

Strapačky se zelím

Suroviny:

750g brambor, 250g polohrubé mouky, 400g kysaného zelí, 10g cukru, 100g cibule, 60g sádla, mletý pepř, sůl a ocet

Postup přípravy:

Syrové brambory oloupeme a nastrouháme na jemno. Necháme chvíli stát, pak část vody slijeme, přidáme mouku, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Těsto buď protlačíme sítem, nebo vykrájíme lžičkou malé nočky do vařící osolené vody. Vaříme asi 8-10 minut. Kysané zelí pokrájíme, zalijeme vodou a uvaříme do měkka. Potom vodu scedíme, zelí podle chuti přisladíme nebo přikyselíme a promícháme s uvařenými bramborovými nočky-strapačkami. Na talíři omastíme nadrobno nasekanou, na sádle osmaženou cibulkou.