Když se dnes řekne Valašsko, každý si jistě vybaví kromě jiného i výborné jídlo od pohostinných lidí. Světově známá slivovice, frgále, brynzové halušky se slaninou, štramberské uši, valašské koláčky, valašská klobása a mnoho dalších specialit jsou výsadou a chloubou právě této kuchyně. Traduje se, že lidé na Valašsku jedli odnepaměti zdravě. Co ale odpoví odborníci na výživu na to, že kromě tradičních brambor, zelí a obilovin jedli Valaši také bůček, slaninu neboli špek, klobásy a další tučná jídla? Chybět nebude ani recept na typické valašské jídlo a spousta dalších zajímavostí. (zdroj: www.podpokličkou.cz)

Valašské pečáky

Převratnou událostí se v lidové stravě stalo rozšíření brambor v 19 století. Je to jednoduchý a chutný pokrm.

Postup:

Vybereme pokud možno stejně veliké brambory, dobře omyjeme, osušíme a rozkrojíme na čtvrtky. Klademe na suchý plech a dáme do trouby péci. Hlídáme, aby nebyly moc vysušené. Než se brambory upečou, utřeme si česnek, smícháme se sádlem a solí. Upečené brambory promícháme s touto směsí a podáváme s kyselým mlékem nebo kefírem.