Když se dnes řekne Valašsko, každý si jistě vybaví kromě jiného i výborné jídlo od pohostinných lidí. Světově známá slivovice, frgále, brynzové halušky se slaninou, štramberské uši, valašské koláčky, valašská klobása a mnoho dalších specialit jsou výsadou a chloubou právě této kuchyně. Traduje se, že lidé na Valašsku jedli odnepaměti zdravě. Co ale odpoví odborníci na výživu na to, že kromě tradičních brambor, zelí a obilovin jedli Valaši také bůček, slaninu neboli špek, klobásy a další tučná jídla? Chybět nebude ani recept na typické valašské jídlo a spousta dalších zajímavostí. (zdroj: www.podpokličkou.cz)

Valašské zelí

Všechny valašské domácnosti vykazovaly v minulosti velmi vysokou spotřebu zelí. Průměr byl tři hlávky zelí na hlavu každý den. Téměř celá úroda zelí se natlačila do beček. Používala se k přípravě nejrůznějších pokrmů a jídel.

Suroviny:

100g Valašské klobásy, 600g kyselého zelí, 100g kyselé smetany, sádlo, hladká mouka, cibule, nálev ze zelí, ocet, sůl

Jak na to:

Kyselé zelí uvaříme ve vlastním nálevu s trochou vody do měkka. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme 2/3 mouky a připravíme si jíšku, kterou zalijeme vývarem z kyselého zelí. Poté zjemníme smetanou, rozmíchanou se zbytkem mouky, povaříme a přecedíme. Do hotové omáčky přidáme asi 1/5 vařeného zelí (zbytek použijeme k jiným účelům) a dochutíme octem a solí. Uvařenou Valašskou klobásu přelijeme horkou zelovou omáčkou a podáváme s chlebem nebo vařenými brambory.