Když se dnes řekne Valašsko, každý si jistě vybaví kromě jiného i výborné jídlo od pohostinných lidí. Světově známá slivovice, frgále, brynzové halušky se slaninou, štramberské uši, valašské koláčky, valašská klobása a mnoho dalších specialit jsou výsadou a chloubou právě této kuchyně. Traduje se, že lidé na Valašsku jedli odnepaměti zdravě. Co ale odpoví odborníci na výživu na to, že kromě tradičních brambor, zelí a obilovin jedli Valaši také bůček, slaninu neboli špek, klobásy a další tučná jídla? Chybět nebude ani recept na typické valašské jídlo a spousta dalších zajímavostí. (zdroj: www.podpokličkou.cz)

Valašský kontrabáš

Kontrabáš typický valašský pokrm, jehož základní surovinou je pohanka. V oblasti Beskyd se však pohanka dodnes objevuje na jídelním lístku některých restaurací i v jiných úpravách.

Suroviny:

Pohanka - kroupa nebo lámanka, asi 1/2 balíčku, 1 kg brambor, kmín, 2 cibule, 1 palička česneku, asi 250 g nějaké uzeniny (uzené maso, klobáska nebo slanina, ale nejlepší je směs), sůl, pepř, majoránka, sádlo.

Postup:

Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme ve vodě se solí a kmínem doměkka. Pohanku propereme a uvaříme jako rýži: na 1 díl pohanky 2 díly vody, kterou ochutíme solí a majoránkou. Uvedeme k varu a pak stačí vypnout a nechat dojít pod pokličkou. Na sádle zpěníme obě nakrájené cibule, přidáme uzeninu na kostičky a společně osmahneme. Pak všechno dohromady smícháme ve veliké míse, ochutíme čerstvě utřeným česnekem, majoránkou a dosolíme - kořením nešetříme, jídlo by bylo nevýrazné. Můžeme podávat, ale lepší je ještě celý kontrabáš nandat do pekáčku vymazaného sádlem a zapéct v horké troubě. Chutě se báječně propojí. Servírujeme se salátem z kysaného zelí.