Když se dnes řekne Valašsko, každý si jistě vybaví kromě jiného i výborné jídlo od pohostinných lidí. Světově známá slivovice, frgále, brynzové halušky se slaninou, štramberské uši, valašské koláčky, valašská klobása a mnoho dalších specialit jsou výsadou a chloubou právě této kuchyně. Traduje se, že lidé na Valašsku jedli odnepaměti zdravě. Co ale odpoví odborníci na výživu na to, že kromě tradičních brambor, zelí a obilovin jedli Valaši také bůček, slaninu neboli špek, klobásy a další tučná jídla? Chybět nebude ani recept na typické valašské jídlo a spousta dalších zajímavostí. (zdroj: www.podpokličkou.cz)

Valašský Ondráš

Vepřové maso bylo na Valašsku hodně vzácné a i přesto vzniklo toto skvělé jídlo.

Suroviny:

4 vepřové kotlety nebo řízky, 400 g brambor, podle chuti stroužky česneku, sůl, špetička kmínu, menší špetka v prstech rozemnuté majoránky, 1 vejce, 2 zarovnané lžíce hladké mouky (někde se dává hrubá), sůl, olej na opékání, drcený pepř.

Postup:

Řízky naklepeme, osolíme a opepříme. Připravíme si bramborákové těsto (všechny výše uvedené přísady a na struhadle nastrouhané brambory). Olej na pánvi rozehřejeme, rozetřeme slabou vrstvu těsta, na něj položíme naklepaný osolený a mírně opepřený plátek masa a opět překryjeme vrstvou bramborákového těsta po celé ploše i okrajích (aby se těsto spojilo). 1–2 minuty prudce zapékáme, potom stáhneme teplotu na minimum a opékáme asi 10 minut. Opatrně obrátíme a opět opékáme 10 minut. Bramborák by neměl být připálený, ale upečený dozlatova a křupavý.