Návštěvu východní Moravy začneme v Muzeu lidových staveb v Rožnově pod Radhoštěm. Připraví nám tam vyhledávanou valašskou specialitu - frgál. Správně bychom ovšem měli říkat vdolek, pecák nebo třeba lopaťák. Frgál byl totiž dřív výraz pro koláč, který se hospodyni nepovedl. Ve skanzenu najdeme i jeden hodně starý hostinec, který ještě na začátku 20. století stával na rožnovském náměstí. Pak se vypravíme po stopách místní tradiční plodiny - pohanky. A cestou se zastavíme i ve mlýně, kde ji zpracovávají. Na závěr si ještě prohlédneme Arcibiskupské zámecké sklepy v Kroměříži. Už od dob Karla IV. se v nich totiž vyrábí mešní víno.
Na jedné z valašských specialit, která dokonce usiluje o ochranu Evropské unie, si pochutnáme při návštěvě pekařství ve Valašském Meziříčí. Samozřejmě jen obrazně.
Video je dostupné na iVysilani.cz